Gökyüzünde yeni bir yabancı! Bu seferki daha hızlı…

Güneş Sistemi’ne Yeni Bir Ziyaretçi: A11pl3Z

2017 ve 2019’da keşfedilen yıldızlararası cisimlerin ardından, şimdi üçüncü bir ziyaretçi Güneş Sistemi’ne adım atıyor. ESA (Avrupa Uzay Ajansı), şu anda “A11pl3Z” olarak bilinen bu gök cisminin yıldızlararası kökenli olabileceğini duyurdu. Merakla beklenen bu olay Dünya için herhangi bir tehdit oluşturmuyor.

A11pl3Z adı verilen bu cisim, şu anda Güneş Sistemi içinde hareket ediyor. ESA’nın Gezegen Savunma Bölümü Başkanı Richard Moissl’e göre, bu cisim, Dünya’ya oldukça yaklaşacak olsa da Mars yörüngesine girmeyecek kadar uzakta. Yani tehlike oluşturmuyor, ancak ilgimizi çekecek kadar da yakın!

10 KM Boyutundaki Gök Cismi

Bilim insanları, bu gök cisminin yaklaşık 10 ila 20 kilometre genişliğinde olduğunu tahmin ediyor. Tam boyutu hala net değil, ancak küçük bir asteroit büyüklüğünde olduğu düşünülüyor. Ekim ayında parlaklaşarak Güneş’e yaklaşacak ve amatör teleskoplarla bile gözlemlenebilecek bir konuma gelecek.

3. Ziyaretçi Yıldızlararası Cisim Olabilir

Eğer bu cismin Güneş Sistemi dışından geldiği doğrulanırsa, bugüne kadar keşfedilen üçüncü yıldızlararası gök cismi olacak. İlki ‘Oumuamua’ olarak adlandırılan cisimdi, ikincisi ise Borisov kuyruklu yıldızıydı. Moissl, “Henüz kesin bir bilgi olmamakla birlikte, aksi sürpriz olurdu” diyor.

İngiltere’deki Central Lancashire Üniversitesi’nden gökbilimci Mark Norris’e göre, A11pl3Z, önceki iki yıldızlararası cisimden “önemli ölçüde daha hızlı” hareket ediyor. Bu durum, onun galaksiler arası bir yolculuğa çıkabileceği konusunda daha fazla gizem oluşturuyor.

Yıldızlararası cisimler, Güneş Sistemi dışındaki yaşam belirtilerini taşıyor olabilir. Bu cisimlerde amino asit gibi moleküller bulunması, evrende başka yerlerde de yaşam olabileceği konusunda ipuçları sunabilir. Ne yazık ki, A11pl3Z, muhtemelen gözlem dışında kalacak kadar uzak konumda olacak.

Related Posts

Omega-3 sağlığımız için neden önemli, yeterince nasıl alabiliriz?

Omega-3 sağlığımız için çok önemli olmasına rağmen, ne olduğu, nereden alınabileceği ve neden bizim için iyi olduğu konusunda çok fazla kafa karışıklığı var.

500 bin kişilik bir medeniyet sulara gömüldü: Bilim insanları şimdi peşinde

Bir sabah uyandığınızda evinizin, mahallenizin hatta tüm ülkenizin okyanus tarafından yutulduğunu düşünün… Kulağa bilim kurgu gibi gelse de, bu sahne binlerce yıl önce gerçekten yaşandı.  Son bulgular, bu kayıp topraklarda bir zamanlar yarım milyondan fazla insanın yaşadığını gösteriyor.

Google’dan planlı eylem yeniliği: Gemini ile hayatınızı kolaylaştırın

Google I/O etkinliğinde tanıtılan birçok yeni özellik arasında öne çıkan “Planlı Eylemler”, Gemini’nin yeteneklerini bambaşka bir boyuta taşıyor. Bu özellik sayesinde kullanıcılar, Gemini’ye belirli saatlerde veya düzenli aralıklarla komut çalıştırma …

Ümraniye Belediyesi sporcusu Okan Aydoğan, Dünya Şampiyonası Milli Takım kadrosunda

Ümraniye Belediyesi Spor Kulübü’nün başarılı sporcusu Okan Aydoğan, 2025 UCI Dağ Bisikleti Eliminator (XCE) Dünya Şampiyonası için milli takım kadrosuna seçildi.

Televizyondan Youtube izleyenler dikkat! Canınız çok sıkılacak

Youtube’a gelecek olan yeni özelliğin detayları belli olmaya başladı. Özellikle Youtube’u televizyondan izleyenler dikkat.

Güncellemeye basan tamircinin yolunu tutuyor: Dev markadan büyük hata

Google’ın Android 16 sürümünü yayınlamasıyla birlikte bazı telefonlar kullanılamaz hale geldi.