Bilim adamları Ay’da trilyon dolarlık ‘hazine’ buldu

Araştırmacılar, Ay yüzeyinin altında 1 trilyon dolar değerinde platin olabileceğini ve bunun büyük bir Ay hazinesi olarak kabul edilebileceğini belirtiyorlar.

Planetary and Space Science dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, bağımsız araştırmacı Jayanth Chennamangalam ve ekibi, Ay’ın yüzeyini kaplayan ve çapları 1 kilometreden büyük olan yaklaşık 1,3 milyon kraterden 6 bin 500’ünün paladyum veya iridyum gibi diğer değerli cevherlerin yanı sıra önemli miktarda platin içerdiğini keşfetmişlerdir.

Araştırmacılar için bu durum sadece büyük bir zenginlik vaadi değil; aynı zamanda bu cevherlerin çıkarılmasıyla elde edilen gelirin uzay keşfi için kullanılabileceği düşünülmektedir.

UZAYI KEŞFETMEK

Chennamangalam, New Scientist’e verdiği demeçte, “Günümüzde astronomi, merakımızı gidermek için yapılıyor. Uzay keşfinin finansmanı genellikle vergi mükelleflerinin katkılarıyla sağlanır ve bu durum araştırma fonlarının devlet politikalarına bağlı kaldığı anlamına gelir” dedi.

“Uzay kaynaklarını ekonomiye kazandırabilirsek -Ay veya asteroidler fark etmez- özel şirketler Güneş Sistemi’nin keşfine yatırım yapacaklardır.

Astrofizik alanında doktora yapmış ve Oxford Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmacı olarak çalışan Chennamangalam, “Ay’da cevher içeren asteroit kalıntıları bulunan kraterlerin, erişilebilir cevher içeren asteroidlerden çok daha fazla olabileceğini” belirledi.

Araştırmacıya göre, bu kraterleri kazmak, uzak asteroidlere seyahat etmekten çok daha basit bir madencilik faaliyeti olabilir.

YASALAR NE DİYOR?

Ancak Ay’ı kar amacıyla madencilik yapmanın yasal olup olmadığı hala belirsiz bir konudur. New Scientist’e göre, 1967’de imzalanan Dış Uzay Anlaşması, uzay kaynağı madenciliği için katı kurallar getirir ve hiçbir ülkenin Ay ve diğer gök cisimleri üzerinde egemenlik iddia etmesini yasaklar.

Related Posts

Televizyondan Youtube izleyenler dikkat! Canınız çok sıkılacak

Youtube’a gelecek olan yeni özelliğin detayları belli olmaya başladı. Özellikle Youtube’u televizyondan izleyenler dikkat.

Güncellemeye basan tamircinin yolunu tutuyor: Dev markadan büyük hata

Google’ın Android 16 sürümünü yayınlamasıyla birlikte bazı telefonlar kullanılamaz hale geldi.

Nobel ödüllü Google Deepmind CEO’su Demis Hassabis’ten kritik yapay genel zeka öngörüsü: ‘5-10 yıl içinde yüzde 50 ihtimal’

“The Big Interview” için konuşan Hassabis, insanlığın kaderini değiştirebilecek bu teknolojiye ulaşma yolunda önemli bir eşikte olunduğunu ve önümüzdeki 5 ila 10 yıl içinde YGZ’ye ulaşma ihtimalinin yüzde 50 olduğunu belirtti. Yapay zekanın türümüz …

Elon Musk Mars’a gitmekte kararlı! İşte planları

Elon Musk, SpaceX ile Mars’a gitmek istiyor. Yeni planlarına göre Musk, hazırlanan roketini Mars’a 2026 yılında göndermek istiyor.

BYD’nin Avrupa’daki yeni merkezinin yeri ortaya çıktı

Çin’in önde gelen otomotiv üreticilerinden BYD, 2030 yılına kadar araç satışlarının yarısını uluslararası pazarlarda gerçekleştirme hedefi doğrultusunda önemli bir adım attı. Şirket, Avrupa’daki yeni merkezini Macaristan’da kurma kararı aldı. Bu merkez sayesinde yaklaşık iki bin kişiye istihdam sağlanması planlanıyor.

ATM’de ‘İptal’ tuşunun arkasındaki büyük sır ortaya çıktı

ATM’lerde göz ardı edilen kırmızı tuş, aslında sessiz bir güvenlik kalkanı olabilir. Günlük banka işlemlerinde sıradan görünen “İptal” tuşu, dolandırıcılığa karşı sizi koruyabilecek hayati bir öneme sahip. İşlem sırasında ya da sonrasında bu tuşa basmak, kart güvenliğiniz için düşündüğünüzden çok daha fazlasını sağlıyor.