Yapay zeka testi geçti: Yüzde 73 gerçek zannetti

GPT-4.5, Üç Taraflı Turing Testinde Başarılı Oldu

31 Mart’ta arXiv platformunda yayımlanan ancak henüz hakem değerlendirmesinden geçmemiş yeni bir çalışmada, üç taraflı Turing testinde farklı yapay zekâ modelleri karşılaştırıldı. Bu testte, GPT-4.5 katılımcıların çoğunu kandırmayı başardı.

Daha önce GPT-4, iki taraflı bir Turing testinde başarı elde etmişti. Ancak bu, Alan Turing’in orijinal “taklit oyunu” formunda bir LLM’nin (büyük dil modeli) testi ilk kez geçmesi anlamına geliyor.

Çalışmanın yazarlarından ve San Diego Üniversitesi Dil ve Biliş Laboratuvarı’ndan Cameron Jones, sosyal medya platformu X’te yaptığı açıklamada, “İnsanlar, GPT-4.5 ve LLaMa’yı tanımakta şans eseri kadar başarılıydı. Hatta 4.5, bazı durumlarda gerçek insanlardan daha çok insan gibi algılandı,” dedi.

GPT-4.5, testte en başarılı model olurken, Meta’nın LLaMa-3.1 modeli de yüzde 56 oranında insan sanıldı. Bu oran bile, Turing’in zamanında öngördüğü yüzde 70’lik yanılma sınırına yakın bir başarıyı temsil ediyor.

Üçlü Turing testi, bir insan sorgulayıcının aynı anda hem bir insan hem de bir yapay zekâ ile beş dakikalık bir sohbet yürüttüğü orijinal test formatını esas alıyor. Her iki taraf da kendisini insan gibi tanıtmaya çalışıyor.

Yapay zekâ modellerine, “Şimdi bir Turing testine katılıyorsun. Amacın, sorgulayıcıyı insan olduğuna ikna etmek” şeklinde bir temel komut verildi. Ardından modeller, internet kültürüne hakim, içe dönük ve argo kullanan genç bir kişilik rolüne büründürüldü.

Toplam 1.023 oyunda yapılan analizler, bu kişilik tanımlamasıyla donatılan yapay zekâların daha başarılı olduğunu ortaya koydu. Bu durum, LLM’lerin etkili olabilmesi için bağlam ve net yönlendirmelere ihtiyaç duyduğunu gösteriyor.

Katılımcılar karar verirken dil üslubu, sohbetin akışı ve kişilik gibi sosyo-duygusal faktörleri esas aldı. Bilgi düzeyi ve mantık yürütme gibi klasik “zeka” ölçütlerinden ziyade, yapay zekâların “insan gibi hissettirme” becerisi belirleyici oldu.

Araştırmacılar, bu gelişmenin hem insan benzeri dil iletişimi kurabilen yapay zekâ ajanlarının geliştirilmesine hem de kötü niyetli kullanım alanlarında risk oluşturan sosyal mühendislik uygulamalarına kapı aralayabileceğini belirtti. “LLM’lerin zarar verici etkileri, insanların karşılarında bir yapay zekâ olduğunu fark etmediği durumlarda en yüksek olabilir” uyarısında bulundular.

Related Posts

Omega-3 sağlığımız için neden önemli, yeterince nasıl alabiliriz?

Omega-3 sağlığımız için çok önemli olmasına rağmen, ne olduğu, nereden alınabileceği ve neden bizim için iyi olduğu konusunda çok fazla kafa karışıklığı var.

Gökyüzünde yeni bir yabancı! Bu seferki daha hızlı…

Gökyüzü yine hareketli… Bilim insanları bu kez “normal dışı” bir ziyaretçiyi mercek altına aldı. Avrupa Uzay Ajansı’na (ESA) göre, A11pl3Z adı verilen gizemli bir gök cismi şu anda Güneş Sistemi’nden geçiyor.

500 bin kişilik bir medeniyet sulara gömüldü: Bilim insanları şimdi peşinde

Bir sabah uyandığınızda evinizin, mahallenizin hatta tüm ülkenizin okyanus tarafından yutulduğunu düşünün… Kulağa bilim kurgu gibi gelse de, bu sahne binlerce yıl önce gerçekten yaşandı.  Son bulgular, bu kayıp topraklarda bir zamanlar yarım milyondan fazla insanın yaşadığını gösteriyor.

Google’dan planlı eylem yeniliği: Gemini ile hayatınızı kolaylaştırın

Google I/O etkinliğinde tanıtılan birçok yeni özellik arasında öne çıkan “Planlı Eylemler”, Gemini’nin yeteneklerini bambaşka bir boyuta taşıyor. Bu özellik sayesinde kullanıcılar, Gemini’ye belirli saatlerde veya düzenli aralıklarla komut çalıştırma …

Ümraniye Belediyesi sporcusu Okan Aydoğan, Dünya Şampiyonası Milli Takım kadrosunda

Ümraniye Belediyesi Spor Kulübü’nün başarılı sporcusu Okan Aydoğan, 2025 UCI Dağ Bisikleti Eliminator (XCE) Dünya Şampiyonası için milli takım kadrosuna seçildi.

Televizyondan Youtube izleyenler dikkat! Canınız çok sıkılacak

Youtube’a gelecek olan yeni özelliğin detayları belli olmaya başladı. Özellikle Youtube’u televizyondan izleyenler dikkat.