Uzmanı açıkladı: Zehirlenmelerde en sık ölüm nedeni metil alkol

Çukurova Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı Bölüm Başkanı ve Türkiye Acil Tıp Derneği Toksikoloji Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Ayça Açıkalın Akpınar, “40 yaş altı ölüm nedenlerinin birinci sırasında travmalar var. Trafik kazaları oldukça önemli. Onun haricinde zehirlenmeler de çok ön planda. Zehirlenmelerin çok büyük bir kısmı metil alkol zehirlenmeleri. Son 5-10 yıllık verileri değerlendirdiğimizde en sık ölüm nedeni maalesef metil alkol” dedi.

“Metil alkolü, etil alkolden ayırt etmek tadı ya da kokusuyla mümkün değil”

Türkiye’de 40 yaş altı ölümlerin daha fazla harabiyet bıraktığını belirten Prof. Dr. Akpınar, “40 yaş altı genç hastalarımızı gerçekten kurtarmak için elimizden geleni yapıyoruz. 40 yaş altı ölüm nedenlerinin birinci sırasında travmalar var. Trafik kazaları oldukça önemli” diye konuştu.

40 yaş altı ölümlerde trafik kazalarının haricinde zehirlenmelerin de ön planda olduğunu belirten Prof. Dr. Akpınar, şu ifadeleri kullandı:

“Zehirlenmelerin çok büyük bir kısmı metil alkol zehirlenmeleri. Son 5-10 yıllık verileri değerlendirdiğimizde en sık ölüm nedeni maalesef metil alkol. Üzücü olan da hastaların bunu kazara alması. Yani herhangi bir öz kıyım düşüncesi olmadan dışarıda sahte içkiye maruz kalıp geç dönemde acil servise gelip hayatını kaybetmeleri.

O nedenle sahte içki konusunda gerçekten uyarıyoruz. Metil alkolü, etil alkolden ayırt etmek tadı ya da kokusuyla mümkün değil. O nedenle vatandaşlarımızın bu konuda çok dikkatli olması lazım. Güvenmedikleri, açıkta, herhangi bir alkollü içeceği kesinlikle içmemeleri gerekiyor. Kazara zehirlenmeler, metanol zehirlenmelere bağlı ölüm oranları yüksek. Karbonmonoksit zehirlenmelerinden de ölüm oranları yüksek. Buna aslında önlem alınabiliyor. Soba dumanına bağlı maruziyetler ya da fabrika yangınlarındaki maruziyetler ölümleri çok ön plana çıkarıyor” 

“Metamfetamin bağımlılığının da çok ciddi etkisi olduğunu düşünüyorum”

Son dönemde özellikle ilaç ve madde kullanımının çok ön planda olduğunu aktaran Prof. Dr. Akpınar, şu ifadeleri kullandı:

“Ülkemizde eskiden farklı ajanlar ön plandaydı ama şimdi özellikle uyarıcı ajanları, metamfetamin türevlerini çok sıklıkla görüyoruz. Metamfetamin, toplumumuz için çok önemli bir ajan. Metamfetamin kişiyi bağımlı hale getiriyor ama bunu uyararak yapıyor. Hastalarda kronik olarak uzun dönem etkileri de mevcut. Özellikle bu ilaçlar psikoz yapıyor. Yani hastalarda gerginlik, sinirlilik, çevresine ya da kendine zarar verebilme, uzun dönem kullanım sonucu paranoit düşünceler olabiliyor.

Karşısında ona hiçbir tehdit içermeyen bir insanı bile tehlikeli bir kişi olarak görüp ona zarar verme potansiyelini artırıyor. Uyarıcı olan hastalar, acil servislerde hem sağlık çalışanlarını tehdit edebiliyor hem de toplumsal güvenliği sıkıntıya sokuyor. Son dönemlerde haberlerde de görüyoruz. Kendisine ve çevresindeki birden çok insana zarar verip ölümüne sebebiyet verme olaylarında metamfetamin bağımlılığının da çok ciddi etkisi olduğunu düşünüyorum” 

İlk yardımın önemini vurgulayan Prof. Dr. Akpınar, şöyle konuştu:

“Özellikle zehirlenme olaylarında aslında toplum olarak ilk yardım bizim için çok önemli. Bir de zehirleneceğimiz ajana maruz kalmama açısından bazı basit önlemler alınabilir. Örneğin çamaşır suyu gibi deterjanların normal su içeren bir pet şişe içine kesinlikle konmaması, bunların çocukların ulaşabileceği yerde saklanmaması gibi çok basit önlemlerle ölümcül zehirlenmelere önlem alabiliyoruz. Bir de zehirlenmiş hastaların ilk yardımları, kişinin eğitim seviyesine uygun şekilde anlatılarak etkin ilk yardımın uygulanmasının, ölüm oranlarını azaltacağını düşünüyoruz.” (DHA)

 

Related Posts

Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirilebilir: Bu belirtileri dikkat alın!

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti.

Doç. Dr. Cantürk: Varis, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor

Doç. Dr. Cantürk: Varis, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor

Diyetisyen Bahadır: Çilek, vişne ve kiraz gibi kırmızı meyveler kalp sağlığını destekliyor

Diyetisyen Bahadır: Çilek, vişne ve kiraz gibi kırmızı meyveler kalp sağlığını destekliyor

Yanlış pişirilen et kansere davetiye çıkarabilir

Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, sağlıklı bir bayram için doğru beslenme önerilerini sıraladı. Özbingül, “Eti sebzelerle pişirin, mangalda yüksek ısıdan kaçının, etleri dinlendirerek ve marine ederek tüketin” uyarılarında bulundu.

Uzmanından güneş ışınlarına karşı uyarı: Cilt kanserine yol açıyor

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi hastalıkları (Dematoliji-Cildiye) Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Yazıcı, cilt kanseri sebepleri ve tedavisi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Güneş ışınlarının cilt kanseri için ana risk faktörü olduğunu belirten Dr. Öğretim Üyesi Yazıcı; “Solaryumda maruz kalınan yapay güneş ışını da kanser gelişimi için aynı riske sahiptir. Cilt kanseri için diğer risk faktörlerinin başında yaş gelir. Yıllar içerisinde ne kadar süre güneşe maruz kalınırsa cilt kanseri gelişim riski artar” dedi.

Obezite iğnelerinin yan etkileri: Bırakılınca kilolar geri dönüyor

Zayıflatıyor ama kusturuyor. İştahı bastırıyor ama kası eritiyor. Etkiyi anlatan çok, bedeli konuşan az. TikTok’ta ince bedenler, gerçekte boşalan mideler, yıpranan sinir sistemleri… İlacı bırakanların % 70’i eskiye geri dönüyor.