Rusya-Ukrayna savaşı küresel ekonomideki dengeleri değiştirdi

Rusya-Ukrayna Savaşının Enerji ve Tarım Sektörüne Etkisi

Rusya ve Ukrayna arasındaki üç yıllık savaş, enerji sektöründe ve tarımda kritik etkilere yol açtı. Kovid-19 salgını sonrasında tedarik zincirlerinin kırılganlığı tekrar gündeme gelirken, ülkelerin enerji kaynaklarına olan bağımlılıkları tartışma konusu oldu.

Savaş öncesi küresel petrol üretiminin %14’ünü, doğal gaz üretiminin ise %9’unu sağlayan Rusya, savaş sonrası yaşanan yaptırımlarla enerji ihracatını ciddi şekilde etkilendi.

AB’nin en büyük doğal gaz tedarikçisi olan Rusya, savaş öncesinde AB pazarındaki payını %40’a kadar yükseltmişti. Ancak savaş sonrası ABD ve Katar gibi LNG tedarikçilerine kayan Rusya, geçen yıl AB’ye sadece 15 milyar metreküp doğal gaz sevk edebildi.

Kuzey Akım 1, Kuzey Akım 2 ve Yamal-Avrupa gibi ana boru hatları atıl duruma gelirken, Ukrayna üzerinden yapılan doğal gaz sevkiyatı durduruldu.

Türk Akımı ise şu anda Rus gazının Avrupa’ya taşınmasında önemli bir rol oynamaktadır. ABD’nin LNG tedarikini artırmasıyla beraber, Rusya Çin gibi Asya ülkelerine doğal gaz tedarikine odaklanıyor.

Rusya’nın tarım alanındaki gücü de savaştan etkilendi. Rusya ve Ukrayna, küresel tahıl üretiminin büyük bir kısmını sağlarken, savaş bu dengeyi bozdu.

Ukrayna’nın Karadeniz üzerinden tahıl ihracatı durma noktasına gelirken, Türkiye’nin arabuluculuğu ile Karadeniz Tahıl Girişimi hayata geçirilerek deniz yolu ihracatı tekrar başlatıldı.

Hava taşımacılığı ve lojistik de savaşın etkisi altında. Ukrayna ve AB’nin hava sahalarını kapatarak uluslararası uçuşları etkilemesiyle, hava yolunda %5 ila %10’luk bir azalma yaşandığı tahmin ediliyor.

Rusya’nın tankerlerine yönelik yaptırımlar lojistik sektörünü etkilerken, “gölge filo” adı verilen gizlenebilen tankerlerin kullanımının arttığı iddia ediliyor.

Related Posts

Şirketleri batıran bakan

“Ekonomide zor günler geride kaldı” deniyor ancak veriler aynısını söylemiyor. Sadece nisan ayındaki konkordato başvuru sayısı geçen yıla göre yüzde 100 arttı.

Enflasyon bu kez güldürdü: Birleşik Krallık’ta yeni oran 3,5 oldu

Birleşik Krallık’ta çekirdek enflasyon, beklentilerin üzerinde bir düşüşle Mayıs 2025’te yıllık yüzde 3,5 seviyesine indi. Nisan ayında yüzde 3,8 olan bu oran, piyasa tahminlerini aşarak yüzde 3,6’lık öngörünün altında kaldı. Bu gerilemenin temelinde …

Herkesin düşecek dediği altın 3 bin 500 dolar rekorunu tekrar görecek

Citibank, altın tahminlerini aşağı yönlü revize etti. Daha önce 0-3 aylık ve 6-12 aylık altın fiyat hedeflerini sırasıyla 3.500 dolardan ons başına 3.300 dolara ve 3.000 dolardan ons başına 2.800 dolara revize eden banka altının tekrar 3 bin 500 dolara yükseleceği tarihi de verdi.

AB bankasından Fransa-İspanya’ya destek

Avrupa Yatırım Bankası (AYB), İspanya ile Fransa arasındaki elektrik hattı bağlantısına 1,6 milyar euro kaynak sağlayacak.

Teşvik paketi ve vergi reformları Güney Kore Borsası’nda ralli başlattı

Güney Kore Borsası, haftanın ilk işlem gününde güçlü yükselişle kapandı. KOSPI endeksi yüzde 1,8 artarak 2.946 puana ulaştı. Bu yükseliş, önceki seansta yaşanan yüzde 0,9’luk kaybın ardından geldi. Asya piyasalarının İsrail ve İran arasındaki …

Bakan Uraloğlu açıkladı: Geçiş ücreti yüzde 15 artırılacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren Türk boğazlarından uğraksız geçiş yapan gemiler için uygulanan ücretlerde artışa gidileceğini duyurdu. Bakan Uraloğlu’nun yazılı açıklamasına göre, Montrö Sözleşmesi …