İçerisi dışarısından daha karışık







Özgün Haber Yeniden Yazımı

Başlığımız: Dış Haberci Olmanın Zorlukları!

Bir dış haberci olarak zor zamanlar yaşamak oldukça doğal bir durum. Ülke içerisinde halk, demokratik talepler için sokaklara çıkarak “anayasal hakkı”nı kullanırken, dışarıdan gelen haberler çok fazla ilgi görmüyor. Bu durum oldukça anlaşılabilir bir durum çünkü ülke içindeki sorunlar oldukça yakıcı ve adeta “hayat-memat meselesi” niteliğinde.

Özgürlüklerimiz giderek daralırken, hayatımıza tek bir kişinin sözleri ile yön verilmeye çalışılıyor. Savcı, hakim, sadece bir kişi… İşte bu sebeple sorunlarımız oldukça büyük ve dünya gündemindeki konuları yazıp konuşmak yerine, ülke içindeki olaylara odaklanmak daha ön planda.

Türkiye’nin durumu elbette ki diğer ülkelerin dış medyasının da ilgi odağı. Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alındığı andan itibaren dünya medyasında Türkiye değerlendirmeleri oldukça fazla yer buldu. Türkiye’nin otoriter bir yapıya sahip olması herkesin dikkatini çekti. Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim kazanma yeteneğini yitirdiği yorumlarından, İmamoğlu’nun toplumsal değişime öncülük edeceği yorumlarına kadar birçok farklı görüş dile getiriliyor. Putinleşen Erdoğan konuşmaları da gittikçe artıyor.

The Christian Science Monitor’ın 20 Mart tarihli analizinde Türk otokrasisinin yükselişinin meseleyi sadece İmamoğlu’ndan daha büyük boyutta ele aldığını belirtiyor. Bu oldukça doğru bir tespit.

Daily Mirror’ın 24 Mart tarihli yorumunda ise “Erdoğan nefreti kaynama noktasına ulaştı” ifadesi dikkat çekici. Ancak bu ifade gerçekçi olmayan bir nedenle yaşananları açıklamaya çalışıyor. Herkes sokağa çıkmış değil sonuçta Erdoğan’a duyulan bir nefretten dolayı. Bu yüzden yabancı meslektaşlarımıza da durumu anlatırken bu detaya dikkat çekiyoruz.

Erdoğan’ın sertleşmesinin Avrupa-ABD gerilimine denk geldiğini rahatlıkla söyleyebilirim. Erdoğan’ın bu durumu kullanarak Türkiye’ye olumlu bir rol çıkarmaya çalıştığını düşünüyorum. Ancak AB’nin baskı yapmayacağını düşünerek yanıldığını gördü. Almanya’nın bu bakış açısı oldukça ilginç.

Mesele genellikle yanlış anlaşılıyor dış basında. Yaşananlar sadece Erdoğan karşıtlığı üzerinden değerlendiriliyor. Oysa burada asıl mesele Erdoğan’a karşıtlık değil, “tek adam rejimi”ne karşı çıkılması gerektiği. Ancak bunu anlamakta henüz zorlanıyorlar.

Gösterilere katılan binlerce kişi, her biri kendi hayatından bir parça bulduğu için İmamoğlu’na destek veriyor.

Erdoğan yönetiminin hayata olumsuz etkileri o kadar fazla ki, herkes gösterilere “en acıyan tarafıyla” katılıyor. Bu gösterilerde işinden, üniversitesinden atılanlar, hakları ellerinden alınan işçiler, emekliler var. Ve bu sadece bir kısmı…

Tüm bu gelişmeleri dışarıdan izlemek gerçekten zor.

Üstelik, içeride olanlar dışarıdakilerden daha çarpıcı gelişmeler yaşanıyor.


Related Posts

Özgür Özel: Bu iktidar 100 gün önce kaybettiğini itiraf etmiştir

Özgür Özel, “Biz omuz omuzayız, birbirimizden güç alıyoruz.” dedi.

Sinan Ateş davasında yeni gelişme

Ankara’da, eski Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Sinan Ateş’in 30 Aralık 2022’de Çankaya’da silahlı saldırı sonucu öldürülmesine ilişkin yargı sürecinde yeni bir gelişme yaşandı. Ateş’in öldürülmesiyle ilgili 8 sanığın yargılandığı dava, ana davada dosyası ayrılan 2 sanığın dosyasıyla birleştirildi.

Son Dakika… Bakan Yumaklı yangınların son durumunu açıkladı: ‘Hatay en sorunlu ilimiz’

Son Dakika Haberi… Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’nde yurdun farklı noktalarında devam eden orman yangınlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yerapetritis Trablus-Bingazi turuna çıkacak… Libya’nın adımı Atina’yı tutuşturdu

Libya’nın doğusundaki Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi’nin Türkiye ve Trablus yönetimi arasındaki 2019 tarihli deniz yetki sınırları anlaşmasını onaylama sinyalleri Atina’da endişe yarattı. Yunan Dışişleri Bakanı Yerapetritis’in Libya ziyaretine hazırlandığı bildirildi.

Atatürk’ün ismi stadyumdan kaldırılmıştı: Eskişehirlilerden AKP’nin o kararına karşı eylem!

Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Eğitim İş Eskişehir Şubeleri tarafından, Eskişehir Atatürk Stadyumu’nun adının Fethi Heper Stadyumu olarak değiştirilip tescillenmesine tepki amacıyla Eskişehir’de Ulus Anıtı önünde basın açıklaması yapıldı.

Sağanak ve fırtına geliyor: İstanbul’da denize girmek yasaklandı

Bunaltan sıcaklıklar yerini soğuk havalara bıraktı. Hafta sonu için yapılan uyarılara yenileri eklendi, bugün ülke genelinde sıcaklık 6-8 derece azalacak. Marmara ile Ege için kuvvetli rüzgar ve fırtına uyarısı yapıldı. İstanbul’un üç ilçesinde denize girmek yasaklandı.