Dünya için tehdit mi? Bilim İnsanları, “şehirleri yok edebilir” uyarısıyla yeni bir asteroiti takibe aldı

Bilim insanları, Dünya’nın yeni bir asteroit tehdidi altında olduğunu keşfetti.

NASA tarafından takibe alınan 2024 YR4 adındaki uzay kayasının, önümüzdeki on yıl içinde Dünya’ya çarpma olasılığı %1,2 olarak hesaplandı.

Asteroitin özellikle büyük şehirleri hedef alması durumunda ciddi yıkımlara neden olabileceği uyarısında bulunuldu.

Geçen yıl keşfedilen 2024 YR4, 1908’de Sibirya’ya düşen ve büyük bir patlamaya neden olan Tunguska asteroitiyle benzer boyutta. Bilim insanları, bu tür bir çarpışmanın büyük bir krater oluşturabileceğini ve etkilenen bölgedeki toplulukları yok edebileceğini belirtiyor.

NASA LİSTESİNDE ZİRVEYE YERLEŞTİ

2024 YR4, NASA’nın gezegenimize çarpma riski taşıyan en tehlikeli asteroidleri sıraladığı Sentry listesinde birinci sırada yer aldı. Asteroitin mevcut yörünge hesaplamalarına göre Dünya’ya 100 bin kilometre yaklaşacağı tahmin edilse de, doğrudan çarpma olasılığının %1 ila %1,2 arasında değişebileceği belirtiliyor.

“ERKEN ENDİŞELENMEYE GEREK YOK”

Asteroit avcısı David Rankin, “Halkın şu anda panik yapmasına gerek yok” diyerek çarpışma tehlikesinin halen çok düşük olduğunu vurguladı. Rankin, uzay kayasının muhtemelen Dünya’ya çarpmadan geçeceğini ve en yüksek çarpışma riskinin Güney Amerika’dan Sahra Altı Afrika’ya uzanan bir bölgede olduğunu belirtti.

RİSKLER VE BELİRSİZLİKLER

Gökbilimciler, 2028’de asteroitin Dünya’ya 8 milyon kilometre yaklaşması durumunda radar gözlemleri yaparak büyüklüğünü ve bileşimini daha iyi anlayabileceklerini belirtiyor. Çünkü bir asteroitin çarpma etkisi, büyüklüğünün yanı sıra bileşimine de bağlıdır.

Taş yapıdayken atmosfere girerken parçalanarak hava patlamasına yol açabilir. Demir içeriyorsa atmosferi aşarak doğrudan çarpabilir ve büyük bir krater oluşturabilir.

Bilim insanları, 2032’ye kadar 2024 YR4 hakkında daha fazla bilgi edinmeye çalışacaklarını ve olası bir çarpışma durumuna karşı hazırlıklı olacaklarını belirtiyor.

Related Posts

Omega-3 sağlığımız için neden önemli, yeterince nasıl alabiliriz?

Omega-3 sağlığımız için çok önemli olmasına rağmen, ne olduğu, nereden alınabileceği ve neden bizim için iyi olduğu konusunda çok fazla kafa karışıklığı var.

Gökyüzünde yeni bir yabancı! Bu seferki daha hızlı…

Gökyüzü yine hareketli… Bilim insanları bu kez “normal dışı” bir ziyaretçiyi mercek altına aldı. Avrupa Uzay Ajansı’na (ESA) göre, A11pl3Z adı verilen gizemli bir gök cismi şu anda Güneş Sistemi’nden geçiyor.

500 bin kişilik bir medeniyet sulara gömüldü: Bilim insanları şimdi peşinde

Bir sabah uyandığınızda evinizin, mahallenizin hatta tüm ülkenizin okyanus tarafından yutulduğunu düşünün… Kulağa bilim kurgu gibi gelse de, bu sahne binlerce yıl önce gerçekten yaşandı.  Son bulgular, bu kayıp topraklarda bir zamanlar yarım milyondan fazla insanın yaşadığını gösteriyor.

Google’dan planlı eylem yeniliği: Gemini ile hayatınızı kolaylaştırın

Google I/O etkinliğinde tanıtılan birçok yeni özellik arasında öne çıkan “Planlı Eylemler”, Gemini’nin yeteneklerini bambaşka bir boyuta taşıyor. Bu özellik sayesinde kullanıcılar, Gemini’ye belirli saatlerde veya düzenli aralıklarla komut çalıştırma …

Ümraniye Belediyesi sporcusu Okan Aydoğan, Dünya Şampiyonası Milli Takım kadrosunda

Ümraniye Belediyesi Spor Kulübü’nün başarılı sporcusu Okan Aydoğan, 2025 UCI Dağ Bisikleti Eliminator (XCE) Dünya Şampiyonası için milli takım kadrosuna seçildi.

Televizyondan Youtube izleyenler dikkat! Canınız çok sıkılacak

Youtube’a gelecek olan yeni özelliğin detayları belli olmaya başladı. Özellikle Youtube’u televizyondan izleyenler dikkat.