Çin ve Hindistan arasında diplomatik kutlama mesajları

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Hindistan Cumhurbaşkanı Droupadi Murmu, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasının 75. yıl dönümü dolayısıyla karşılıklı tebrik mesajları paylaştı.

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Devlet Başkanı Şi, mesajında, Çin ve Hindistan’ın iki eski medeniyet ve büyük gelişmekte olan ülkeler olarak “Küresel Güney”in önemli üyeleri olduğunu belirtti.

Her iki tarafın ilişkileri stratejik bir zaviyeden ve uzun vadeli perspektiften görmesi gerektiğini vurgulayan Şi, “Çin-Hindistan ilişkilerinin gelişimi, iki ülkenin karşılıklı kazanç ortağı olmasının ve ‘ejderha ile filin tangosunu’ hayata geçirmesinin doğru seçim olduğunu kanıtlamıştır.” ifadesini kullandı.

Şi, barış içinde bir arada yaşama, karşılıklı fayda, karşılıklı güven ve ortak kalkınmanın ilişkilere yön veren ilkeler olması gerektiğini kaydederek, iki büyük komşu ülkenin birbiriyle iyi geçinmenin yolunu bularak çok kutuplu bir dünyayı ve uluslararası ilişkilerde daha fazla demokrasiyi birlikte teşvik etmesi çağrısında bulundu.

Çin lideri, iki ülke arasında karşılıklı güvenin, farklı alanlarda işbirliğinin, iletişimin, uluslararası konularda eşgüdümünün güçlendirilmesi, Çin-Hindistan sınırında barış ve huzurun korunması ve ikili ilişkilerin sağlam ve istikrarlı gelişimiyle dünya barışı ve refahına katkı sağlamak üzere birlikte çalışmaya hazır olduklarını vurguladı.

Hindistan Cumhurbaşkanı Murmu da Hindistan ve Çin’in birlikte dünya nüfusunun 3’te 1’ini oluşturan iki büyük komşu ülke olduğuna dikkati çekerek, istikrarlı, öngörülebilir ve dostane ilişkilerin hem iki ülkeye hem de dünyaya fayda sağlayacağına inandığını belirtti.

Bu arada, diplomatik ilişkilerin kurulmasının yıl dönümü dolayısıyla Çin Başbakanı Li Çiang ile Hindistan Başbakanı Narendra Modi de karşılıklı tebrik mesajları paylaştı.

– Çin-Hindistan uzlaşması

Çin ile Hindistan arasında, Himalayalar’daki tartışmalı sınır hattında 2020’de yaşanan çatışmayla doruk noktasına çıkan anlaşmazlığın çözümü için yürütülen müzakereler, geçen yıl anlaşmayla sonuçlanmıştı.

Taraflar, 22 Ekim 2024’te iki ülke arasındaki geçici hududu oluşturan Fiili Kontrol Hattı’nın Ladakh bölgesinde karşılıklı devriye faaliyetlerinin düzenlenmesi konusunda anlaşmaya vardıklarını duyurmuştu.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Hindistan Başbakanı Narendra Modi, anlaşmanın ardından, 23 Ekim 2024’te, Kazan’daki BRICS Liderler Zirvesi marjında yüz yüze görüşmüştü. İki lider, 5 yıl aradan sonra ilk kez bir araya gelmişti.

Liderlerin görüşmesinin ardından Çin-Hindistan Sınır Sorunu Özel Temsilcileri Toplantısı, 19 Aralık 2024’te Pekin’de gerçekleştirilmişti. İki ülke heyetleri burada sınır bölgesindeki sorunların çözümüne yönelik 6 maddelik bir mutabakata varmıştı. Taraflar, sınır sorununa 2025’te adil, makul ve karşılıklı uzlaşılabilir bir çözüm bulunmasını teşvik etmek üzere pozitif adımlar atılması gerektiğinde hemfikir olduklarını bildirmişti.

Çin ile Hindistan arasında Himalaya Dağları’nın çevrelediği belirsiz sınır hattı, egemenlik tartışmalarına neden oluyor. Akarsular, göller, buzullar ve karlı zirvelerin bulunduğu 3 bin 500 kilometrelik sınır, tarafları sık sık karşı karşıya getiriyor.

Related Posts

Dürziler kimdir? Dürzi ne demek?

Süveyda’da iki gün önce Dürzi grupların Bedevi Arap aşiretlerine ait bazı araçlara el koymasının ardından silahlı çatışmalar başlamıştı. Taraflar karşılıklı olarak bazı sivilleri kaçırıp alıkoyarken çatışmalar şiddetlenmiş, en az 100 kişi ölmüş, 200 kişi yaralanmıştı. Dürziler Kürt mü, Arap mı, Dürziler dinleri ne?

Düğün pastası ölüm getiriyordu: 60 kişi hastanelik oldu

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesindeki bir düğünde ikram edilen pastadan yiyen 60 davetli, mide bulantısı ve kusma şikayetleriyle hastaneye başvurdu. Tedavilerinin ardından taburcu edilen davetlilerle ilgili inceleme başlatıldı.

Filistin’de müzakereler çökmenin eşiğine geldi

İngiliz yayın kuruluşu BBC’ye konuşan Filistinli yetkililer, İsrail ile Hamas arasında Katar’ın başkenti Doha’da yürütülen müzakerelerin son durumuna ilişkin bilgi verdi. Filistinli yetkililer, müzakerelerin “çökmenin eşiğinde” olduğunu belirtti. Bir …

Terör örgütü PKK’nın silah bırakması dış basında! Kritik bir dönüm noktası: Etkileri Irak, Suriye ve İran’da hissedilecek

Uluslararası basın PKK’nın silah bırakmasını barışa doğru atılan kritik bir adım olarak değerlendirirken sürecin etkilerinin İran,Irak ve Suriye’de de hissedileceğini yazdı.

Şam’da Beşşar Esed rejiminin devrilmesinin ardından ilk tiyatro oyunu sahnelendi

Suriye’nin başkenti Şam’da Uzun süredir tiyatro faaliyetlerine kapalı olan Hamra Tiyatrosu’nda Beşşar Esed rejiminin devrilmesinin ardından ilk tiyatro oyunu izleyiciyle buluştu. Oyunculardan Ahed Dib, “Bu oyun, Esed rejiminin çöküşünden sonra halkın sesi olmayı başaran ilk çalışmalardan biri.” ifadelerini kulandı.

Ank-Ar Araştırma: İmamoğlu, Erdoğan’ın 15 puan üzerinde oy alıyor

Ank-Ar Araştırma: İmamoğlu, Erdoğan’ın 15 puan üzerinde oy alıyor