Brüksel-Ankara trafiği yoğunlaştı! Türkiye-AB ilişkilerinde altın dönem mi?

Türkiye’nin Savunma Sanayii ve NATO ile İlişkilerinde Son Durum

Türkiye’nin güçlü savunma sanayii sektörü ve NATO’nun ikinci en büyük ordusuna sahip oluşu, son zamanlarda ABD Başkanı Donald Trump ile yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle Avrupa’yı Ankara’ya yaklaştırdı.

Trump’ın Ukrayna’daki savaşı sonlandırmak için başlattığı görüşmelerde Avrupa’yı dışlayıcı tavrı, bölge liderlerini bir araya getirerek strateji belirlemeye zorladı.

Brüksel-Ankara Hattında Yoğun İlişki Trafiği

Avrupalı liderler, Paris, Londra ve Brüksel’de bir araya gelerek Türkiye’yi Ukrayna ve Avrupa’nın savunma mimarisiyle ilgili önemli toplantılara dahil etti. Bu durum Brüksel-Ankara hattında ilişkilerin yoğunlaşmasına neden oldu.

Avrupa Birliği (AB), Türkiye’yi “fikirdaş ülkeler” arasında sayarak işbirliği ve ilişkilerin derinleşerek devam edeceği sinyalini verdi.

AB dönem başkanı Polonya Başbakanı Donald Tusk, Ankara’ya yaptığı ziyarette Türkiye’nin Avrupa’nın savunmasında ve Ukrayna-Rusya barış sürecinde daha aktif bir rol oynaması gerektiğini vurguladı.

Türkiye’nin Önemli Rolü

Türkiye Araştırmaları Enstitüsü Kurucu Başkanı Dr. Karolina Wanda Olszowska, Türkiye’nin Rusya ve Ukrayna arasındaki barış müzakerelerinde arabulucu olarak bulunmasının önemine dikkat çekerek Ankara’nın dünyanın en büyük 11. silah ihracatçısı konumunda olduğunu belirtti.

Olszowska, Polonya’nın Bayraktar TB2 insansız hava araçlarını satın alarak Türk askeri teknolojisine ilgi gösterdiğini ve Tusk’ın ziyaretinin savunma işbirliğinin genişlemesinin habercisi olduğunu söyledi.

Avrupa-Türkiye ilişkilerine değinen Olszowska, Polonya’nın AB dönem başkanlığını yürüttüğü bu sürecin Türkiye’nin AB’ye katılımını destekleyebileceğini ve Gümrük Birliği’nin modernizasyonu ve vize politikalarının serbestleştirilmesinde rol oynayabileceğini belirtti.

Türkiye’nin Avrupa Güvenlik Mimarisi İçindeki Rolü

Doğu Araştırmaları Merkezi Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Departmanı Başkanı Dr. Karol Wasilewski, Türkiye’nin barış görüşmelerinde kilit bir rol oynayabileceğini belirterek Türkiye’nin Avrupa’nın güvenlik mimarisinde vazgeçilmez olabileceğini ifade etti.

Avrupa’nın Türkiye’nin savunma potansiyelini fark ettiğini vurgulayan Wasilewski, Türkiye’nin Avrupa’nın güvenlik sektörünü güçlendirebileceğini belirtti.

Avrupa ve Türkiye Arasındaki İlişkilerin Geleceği

PISM Analisti Dr. Aleksandra Maria Spancerska, Türkiye’nin tarafsız bir aracı olarak hareket ettiğini ve stratejik potansiyeli sayesinde NATO’nun güvenliğine katkıda bulunabileceğini söyledi.

Spancerska, Avrupa’nın Türkiye’nin savunma sanayisindeki potansiyelini fark ettiğini ve Türkiye ile işbirliğinin özellikle Rus tehdidine karşı savunmasız olan Baltık ülkeleri ve Polonya gibi ülkeler için önemli olduğunu belirtti.

AB-Türkiye ilişkilerinin güçlenmesinin beklendiğini belirten Spancerska, bu işbirliğinin her iki tarafın çıkarına olduğunu ve gelecekte ilişkilerin daha da derinleşeceğini söyledi.

KAYNAK: AA

Related Posts

İmamoğlu, CHP’nin Beyazıt mitingi için çağrı yaptı: Diplomanı al da gel!

İmamoğlu, CHP’nin Beyazıt mitingi için çağrı yaptı: Diplomanı al da gel!

İsrail’in “kalıcı işgal” planına Avrupa ülkelerinden tepki: Gazze Filistin halkına aittir

İspanya, Norveç, İrlanda, Slovenya, İzlanda ve Lüksemburg’un dışişleri bakanları İsrail’in güvenlik kabinesi tarafından bu hafta onaylanan Gazze’nin kalıcı işgalini ve Filistinlilerin bölgeden tehcir edilmesini öngören planına tepki gösteren bir …

Trump, Arap ülkesi müttefikleri için koskoca körfezin adını değiştirecek

ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan ziyareti sırasında “Basra Körfezi” yerine “Arap Körfezi” adını kullanacaklarını açıklamaya hazırlanıyor. İran’ın sert tepki gösterdiği bu adım, Washington’un Arap müttefikleriyle yakınlaşma hamlesi olarak görülüyor.

AKP’li vatandaştan pes dedirten iddia: Hacıyım yemin ediyorum, emeklilerin 10 dairesi var

İstanbul Kağıthane’de AKP’li olduğunun altını çizen 76 yaşındaki emekli halinden memnun olduğunu söyledi. AKP’li diğer emeklilerin yalan söylediğini iddia etti.

Hamas’tan Gazze’de okul katliamı yapan İsrail yönetimine: Yargılanacaksınız

Soykırımcı İsrail, Gazze’deki el-Bureyc Mülteci Kampı’nda bulunan bir okula hava saldırısı düzenledi. Saldırıda en az 18 Filistinli şehit olurken, onlarca çocuk ve kadın yaralandı. Hamas Hareketi, Siyonistlerin menfur saldırısına sert çıkarak ‘yargılanacaksınız’ ifadelerini kullandı.

Putin, İran Başbakanı Pezeşkiyan ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Kremlin tarafından yapılan yazılı açıklamada, Putin’in 26 Nisan’da İran’ın Şehid Recai Limanı’nda meydana gelen patlamada hayatını kaybedenler için taziyelerini ilettiği belirtildi.