Benlerinizi tek tek kontrol edin: Az fark edilen işaretler risk oluşturuyor

Benlerinizi Kontrol Edin: Bu Ciddi Uyarılara Dikkat Edin!

Daily Mail’de yer alan habere göre; Dermatolog Dr. Perrett’e göre kaşınan, acıyan ya da hassaslaşan benler göz ardı edilmemeli. Aynı şekilde, kanayan, yara oluşturan ya da sıvı sızdırmaya başlayan benler de alarma geçilmesi gereken ciddi uyarılar olabilir.

Dr. Perrett, “Bu belirtiler, benin kansere dönüşmeye başladığını gösterebilir” diyerek değişikliklerin yanı sıra mevcut boyutların da tehlike yaratabileceğini vurguluyor. 7 mm’den büyük her benin uzmanlar tarafından değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor ve “Büyük benlerin kansere dönüşme riski daha yüksektir” diyor.

Melanomun daha sık bilinen işaretleri arasında ise benin hızla büyümesi, renginde değişim olması ve şeklinin bozulması yer alıyor. Dr. Perrett, birkaç hafta içinde belirgin büyüme gösteren benlerin mutlaka bir doktora gösterilmesi gerektiğini söylüyor.

Eğer benin rengi kahverengi, siyah, kırmızı, beyaz veya mavi gibi farklı tonlara dönüyorsa, bu da tehlikeli bir işaret olabilir. Uzmanlar, “Renk düzensizliği ciddi bir uyarı sinyalidir” diyor.

Ayrıca, benin sınırlarının düzensizleşmesi ya da simetrisinin bozulması da melanomun habercisi olabilir. Dr. Perrett, benlerin simetrik yapısını kaybetmeye başlamasının önemli bir erken belirti olduğuna dikkat çekiyor.

Melanomun erken evrede teşhis edilmemesi durumunda, kanserin iç organlara yayılabileceğini ve bu noktadan sonra sağ kalım oranlarının ciddi oranda düştüğünü belirtiyor. Dr. Perrett, “Melanom iç organlara yayıldığında, hasta için sonuçlar oldukça kötüleşir” diyor.

Dünyada her yıl binlerce kişi melanom nedeniyle hayatını kaybediyor. UV ve UVB ışınlarının neden olduğu hücresel hasarlar hastalığın başlıca sebebi olsa da, genetik yatkınlık da önemli bir risk faktörü.

Melanom sadece yüz, kol ve bacaklarda değil; ağız içi, saç derisi, tırnak altı, ayak tabanı, avuç içi ve parmak gibi güneş ışığına maruz kalan diğer bölgelerde de görülebiliyor. Uzmanlar, yüksek koruma faktörlü güneş kremi kullanmayı, güneşe çıkmadan 30 dakika önce sürmeyi ve özellikle bebekleri doğrudan güneş ışığından korumayı öneriyor.

Yıllık cilt kontrolü de büyük önem taşıyor. Özellikle vücudunda ben bulunan kişilerin yılda en az bir kez doktora başvurması tavsiye ediliyor.

Related Posts

Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirilebilir: Bu belirtileri dikkat alın!

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti.

Doç. Dr. Cantürk: Varis, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor

Doç. Dr. Cantürk: Varis, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor

Diyetisyen Bahadır: Çilek, vişne ve kiraz gibi kırmızı meyveler kalp sağlığını destekliyor

Diyetisyen Bahadır: Çilek, vişne ve kiraz gibi kırmızı meyveler kalp sağlığını destekliyor

Yanlış pişirilen et kansere davetiye çıkarabilir

Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, sağlıklı bir bayram için doğru beslenme önerilerini sıraladı. Özbingül, “Eti sebzelerle pişirin, mangalda yüksek ısıdan kaçının, etleri dinlendirerek ve marine ederek tüketin” uyarılarında bulundu.

Uzmanından güneş ışınlarına karşı uyarı: Cilt kanserine yol açıyor

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi hastalıkları (Dematoliji-Cildiye) Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Yazıcı, cilt kanseri sebepleri ve tedavisi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Güneş ışınlarının cilt kanseri için ana risk faktörü olduğunu belirten Dr. Öğretim Üyesi Yazıcı; “Solaryumda maruz kalınan yapay güneş ışını da kanser gelişimi için aynı riske sahiptir. Cilt kanseri için diğer risk faktörlerinin başında yaş gelir. Yıllar içerisinde ne kadar süre güneşe maruz kalınırsa cilt kanseri gelişim riski artar” dedi.

Obezite iğnelerinin yan etkileri: Bırakılınca kilolar geri dönüyor

Zayıflatıyor ama kusturuyor. İştahı bastırıyor ama kası eritiyor. Etkiyi anlatan çok, bedeli konuşan az. TikTok’ta ince bedenler, gerçekte boşalan mideler, yıpranan sinir sistemleri… İlacı bırakanların % 70’i eskiye geri dönüyor.