AB, Suriye Konferansı’nda Yeni Dönemi Tartışacak

Avrupa Birliği, “Yeni Suriye” Konusunda İlk Sınavını Veriyor

Avrupa Birliği (AB), Suriye’nin geleceğinde belirgin bir rol üstlenmek isteyerek bugün “yeni Suriye” konusunda ilk adımını atıyor. Brüksel’de yıllık olarak düzenlenen Suriye konferansının dokuzuncusu, bugün gerçekleşiyor.

Konferansın başlığı, “Suriye’nin Yanında Durmak: Başarılı Bir Geçiş için İhtiyaçları Karşılamak” olarak belirlendi ve önceki sekiz konferansın aksine Suriye’ye yardım amacının ötesine geçerek, ülkeye doğrudan yardım sağlama hedefi taşıyor.

AB’nin Suriye’ye yaptırım uygulamasına neden olan Esad rejimi artık devrilmiş durumda. Bu sebeple, dokuzuncu konferans, daha önceki konferanslardan farklı olarak, Esad sonrası Suriye’de gerçekleştirilen ilk toplantı olma özelliği taşıyor.

AB, Şam’a daha önce katılım daveti göndermediği sekiz konferansta ise bu kez Suriye’yi resmen temsil edecek. Suriye adına Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani’nin katılması bekleniyor ve bu durum, ülkenin uluslararası meşruiyetinin sağlanması açısından önemli bir adım olarak görülüyor.

Konferansın amacı, Suriye’nin savaş sonrası döneme girdiğine dair ilk önemli işaretleri sunmak ve ülkenin toparlanması için uluslararası destek sağlamak. Toplantıda, Suriye’deki kırılganlıklar, geçiş sürecinin ilk adımları, ekonomik ve sosyal iyileşme ihtiyaçları, insani yardım ve uluslararası desteğin ele alınması planlanıyor.

Kallas: ‘Hiçbir çabadan kaçınmamalıyız’

Bu yılki konferansın başkanlığını üstlenecek olan AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Suriye halkının yanında olduklarını vurgulayarak, “Tüm Suriyelilere ülkelerini kendi özlemleri doğrultusunda yeniden inşa etme şansı verecek kapsayıcı bir geçiş sürecine yardımcı olmak için hiçbir çabadan kaçınmamalıyız” şeklinde konuştu.

Katılımcılar arasında sadece AB ülkeleri değil, ABD, Birleşmiş Milletler ve bölge ülkelerinin de yer alacağı toplantıya kırktan fazla ülke ve uluslararası kurumun katılması bekleniyor.

Türkiye yaptırımların kaldırılmasını talep ediyor

Konferansa Türkiye’yi Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuh Yılmaz’ın temsil edeceği ve Türkiye’nin mesajlarını üç ana başlık altında ileteceği belirtiliyor. Türkiye, AB’nin Suriye’ye uyguladığı yaptırımların Başar Esad döneminde devreye sokulmasını eleştirerek, bu yaptırımların derhal kaldırılmasını istiyor.

Türkiye’nin konferansta, ülkenin yeniden inşasının gerekliliği ve Suriyelilerin ülkelerine dönüşlerinin teşvik edilmesi için kapsamlı mali desteğe ihtiyaç duyulduğu mesajı da öne çıkacak.

AB, Esad rejiminin devrilmesi sonrasında Suriye politikasını gözden geçirerek yaptırımların bazılarını gevşetmeye başladı ancak ülkenin beklentilerini karşılamadığı takdirde yaptırımların tekrar artırılabileceğini belirtiyor.

Geçen yıl toplanan 7.5 milyar Euro’nun üzerinde yardım yapıldığı konferansta, AB’nin bu yıl daha yüksek bir destek beklediği ifade ediliyor. Toplanacak fonların, Suriye’nin toparlanmasını desteklemek ve ülkeyi yeniden inşa etme sürecine katkıda bulunmak için kullanılması planlanıyor.

Related Posts

Terör örgütü PKK’nın silah bırakması dış basında! Kritik bir dönüm noktası: Etkileri Irak, Suriye ve İran’da hissedilecek

Uluslararası basın PKK’nın silah bırakmasını barışa doğru atılan kritik bir adım olarak değerlendirirken sürecin etkilerinin İran,Irak ve Suriye’de de hissedileceğini yazdı.

Şam’da Beşşar Esed rejiminin devrilmesinin ardından ilk tiyatro oyunu sahnelendi

Suriye’nin başkenti Şam’da Uzun süredir tiyatro faaliyetlerine kapalı olan Hamra Tiyatrosu’nda Beşşar Esed rejiminin devrilmesinin ardından ilk tiyatro oyunu izleyiciyle buluştu. Oyunculardan Ahed Dib, “Bu oyun, Esed rejiminin çöküşünden sonra halkın sesi olmayı başaran ilk çalışmalardan biri.” ifadelerini kulandı.

Ank-Ar Araştırma: İmamoğlu, Erdoğan’ın 15 puan üzerinde oy alıyor

Ank-Ar Araştırma: İmamoğlu, Erdoğan’ın 15 puan üzerinde oy alıyor

Bir yıldır kayıp çocuğun dedesinden itiraf: “İki kere arandım”

Sırbistan’ın Bor şehrine bağlı Banjsko Polje yerleşkesinde kaybolan genç kızın dedesi Çaslav Dragomirović, torunu Danka Ilić’in kayboluşuna dair sürdürülen soruşturmada önemli bilgiler paylaştı. Dragomirović, kızının Banjsko Polje’deki araziye …

Vatikan’da kritik ziyaret: Zelenski ile Papa görüştü

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa 14’üncü Leo ile bir araya geldi.

Rusya: ABD ekonomiyi siyasi silaha çevirdi

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD’nin ticari ve ekonomik araçları siyasi baskı unsuru olarak kullanmaya devam ettiğini belirterek, “Bu çizgi, uluslararası ekonomik işbirliği mimarisinin bozulmasına yol açıyor.” dedi.