Esad rejimi suç kanıtlarını yok etti: “Belgeler yakıldı, diskler parçalandı”

Birleşmiş Milletlerin (BM) Suriye’deki suçları araştıran Uluslararası Tarafsız ve Bağımsız Suriye Mekanizması (IIIM) Başkanı Robert Petit, Esad rejiminin devrilmesi sonrasında yaşanan olaylar ve hesap verme süreci hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Suriye’deki geçici hükümetin, Esad döneminde işlenen suçlarla ilgili kanıtların korunması gerektiğinin farkında olduğu belirtildi.

Petit, tüm sivil toplum aktörlerinin hesap verilmesini istediğini ve rejim ile müttefiklerinin işlediği suçlara ilişkin hesap vermesini umduklarını söyleyerek, “Uluslararası toplum, Suriye’nin geleceği için ‘geçiş dönemi adaleti’ kavramına değindi. Dolayısıyla hesap verme, bu sürecin büyük bir parçasıdır.” dedi.

Petit, Esad rejimi dönemindeki suçların kanıtlarına erişemediklerini ve geçici hükümetten izin almaları gerektiğini belirtti.

“Geçici hükümet yetkililerinden Suriye’ye gelerek çalışmamıza izin vermelerini bekliyoruz. Onlarla iletişim halindeyiz. İzin aldığımızda, hızlı bir şekilde konuşlanacağız ve geçiş dönemi adaletine yardımcı olmak için Suriye’de uzun vadeli bir varlık oluşturmayı umuyoruz.” diye ekledi.

Petit, belgelerin yok edildiğine dair ifadelerin vurgulandığını belirterek, geçici hükümet yetkililerinin delilleri saklamanın önemini bildiğini ve yeni yönetimin delilleri geri getirmelerini isteyen bir karar aldığını açıkladı.

“Rejim düşmeden ve aktörler kaçmadan önce birçok kanıtın yok edildiği belirtildi. Yakılmış belgelerin parçalarının ve parçalanmış sabit disklerin gördük. Delillerin bir kısmı yok edilmeye çalışıldı ama hala çok sayıda delil bulunuyor. Geçici hükümet yetkilileri, bu delilleri korumak için çaba göstermeli.” ifadelerini kullandı.

Petit, bu kanıtların rejim döneminde işlenen suçlarla ilgili kullanılmasını umduğunu belirterek, en güçlü delilleri seçerek yargı sürecine taşımanın önemine vurgu yaptı.

Related Posts

Özgür Özel: Bu iktidar 100 gün önce kaybettiğini itiraf etmiştir

Özgür Özel, “Biz omuz omuzayız, birbirimizden güç alıyoruz.” dedi.

Sinan Ateş davasında yeni gelişme

Ankara’da, eski Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Sinan Ateş’in 30 Aralık 2022’de Çankaya’da silahlı saldırı sonucu öldürülmesine ilişkin yargı sürecinde yeni bir gelişme yaşandı. Ateş’in öldürülmesiyle ilgili 8 sanığın yargılandığı dava, ana davada dosyası ayrılan 2 sanığın dosyasıyla birleştirildi.

Son Dakika… Bakan Yumaklı yangınların son durumunu açıkladı: ‘Hatay en sorunlu ilimiz’

Son Dakika Haberi… Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’nde yurdun farklı noktalarında devam eden orman yangınlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yerapetritis Trablus-Bingazi turuna çıkacak… Libya’nın adımı Atina’yı tutuşturdu

Libya’nın doğusundaki Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi’nin Türkiye ve Trablus yönetimi arasındaki 2019 tarihli deniz yetki sınırları anlaşmasını onaylama sinyalleri Atina’da endişe yarattı. Yunan Dışişleri Bakanı Yerapetritis’in Libya ziyaretine hazırlandığı bildirildi.

Atatürk’ün ismi stadyumdan kaldırılmıştı: Eskişehirlilerden AKP’nin o kararına karşı eylem!

Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Eğitim İş Eskişehir Şubeleri tarafından, Eskişehir Atatürk Stadyumu’nun adının Fethi Heper Stadyumu olarak değiştirilip tescillenmesine tepki amacıyla Eskişehir’de Ulus Anıtı önünde basın açıklaması yapıldı.

Sağanak ve fırtına geliyor: İstanbul’da denize girmek yasaklandı

Bunaltan sıcaklıklar yerini soğuk havalara bıraktı. Hafta sonu için yapılan uyarılara yenileri eklendi, bugün ülke genelinde sıcaklık 6-8 derece azalacak. Marmara ile Ege için kuvvetli rüzgar ve fırtına uyarısı yapıldı. İstanbul’un üç ilçesinde denize girmek yasaklandı.