Yanlış pişirilen et kansere davetiye çıkarabilir

Bol Su İçin ve Etleri Sebzelerle Pişirin: Bayram Önerileri

Bayram dönemlerinde beslenme alışkanlıklarımız değişebilir ve bu değişiklikler sağlıklı olmayabilir. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni Banu Özbingül Arslansoyu, Kurban Bayramı’nda beslenme konusunda önemli ipuçları veriyor. Özellikle diyabet hastalarının şeker tüketimine dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Arslansoyu, hipertansiyon veya kalp ve damar hastalıkları olanlar içinse et tüketimini kontrol altında tutmaları gerektiğini belirtiyor.

“Etleri, Sebzelerle Pişirin”

Kırmızı etin doymuş yağ ve kolesterolden zengin olduğuna dikkat çeken Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, etin yağsız veya az yağlı tercih edilmesi gerektiğini söylüyor. Etlerin haşlama veya ızgara şeklinde pişirilmesinin önemine değinen Arslansoyu, et yemeklerinin sebzelerle birlikte pişirilmesi gerektiğini belirtiyor. Bu yöntem hem besleyiciliği artırır hem de vücuttaki mineral emilimini destekler.

“Mangalın Isısına Dikkat Edin”

Bayram denildiğinde akla ilk gelenin mangal olduğunu belirten Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, mangalda pişirme yöntemine dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. Yanlış pişirme yöntemlerinin kanserojen maddelerin oluşmasına sebep olabileceğini belirten Arslansoyu, etlerin aşırı sıcaklıkta pişirilmemesi gerektiğini vurguluyor.

“Etleri Tüketmeden Önce Dinlendirin”

Özellikle Kurban Bayramı’nda kesim sonrası hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, etlerin dinlendirilmesi gerektiğini söylüyor. Etlerin kesilip bekletilmeden tüketilmesinin sindirim sorunlarına yol açabileceğini belirten Arslansoyu, etlerin saklama ve pişirme yöntemleri konusunda da önemli bilgiler veriyor.

Uzmanından Bayram Günü İçin Beslenme Önerileri

  • Güne hafif bir kahvaltı ile başlayın
  • Az ve sık aralıklarla beslenin
  • Şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlıları tercih edin
  • Tabağınızın dörtte birini et, dörtte birini tahıl, kalan kısmını ise sebze yemekleri ve salatadan oluşturun
  • Bol su tüketin
  • Aç karnına bayram ziyaretine gitmeyin
  • Fiziksel aktivitenizi arttırın

Related Posts

Türk markasının dünyaya sattığı çikolatalar toplatılıyor! 5 kişi hastanelik oldu

ABD’de satılan Türk malı Dubai çikolatasında bakteri tespit edilince piyasadan apar topar toplatıldı. 4 kişinin hastanelik olduğu çikolatanın birçok ülkeye de pazarlandığı öğrenildi.

Denizli’de Trafik Kazası: Tır Devrildi, Sürücü Hayatını Kaybetti

Denizli’nin Çardak ilçesinde yağış nedeniyle kontrolden çıkan saman yüklü tır devrildi. Kazada sürücü Adem İnce yaşamını yitirirken, eşi ve iki çocuğu yaralandı.

Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirilebilir: Bu belirtileri dikkat alın!

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti.

Doç. Dr. Cantürk: Varis, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor

Doç. Dr. Cantürk: Varis, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor

Diyetisyen Bahadır: Çilek, vişne ve kiraz gibi kırmızı meyveler kalp sağlığını destekliyor

Diyetisyen Bahadır: Çilek, vişne ve kiraz gibi kırmızı meyveler kalp sağlığını destekliyor

Uzmanından güneş ışınlarına karşı uyarı: Cilt kanserine yol açıyor

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi hastalıkları (Dematoliji-Cildiye) Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Yazıcı, cilt kanseri sebepleri ve tedavisi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Güneş ışınlarının cilt kanseri için ana risk faktörü olduğunu belirten Dr. Öğretim Üyesi Yazıcı; “Solaryumda maruz kalınan yapay güneş ışını da kanser gelişimi için aynı riske sahiptir. Cilt kanseri için diğer risk faktörlerinin başında yaş gelir. Yıllar içerisinde ne kadar süre güneşe maruz kalınırsa cilt kanseri gelişim riski artar” dedi.