Araştırma kanıtladı: İnsanlar gözleriyle gerçekten iletişim kurabiliyor

İnsanların Göz Hareketleriyle İletişim Kurabildiği Araştırması Yayınlandı

Bir araştırmada, insanların istemli ve istemsiz göz hareketlerine verdikleri tepkiler incelendi. Katılımcılar, bir ekrana bakarak kendi seçimleriyle ya da yönlendirilerek sağa ya da sola doğru bakışlar gerçekleştirdi. Bu kayıtlar daha sonra deneyin ikinci aşamasında kullanıldı.

Yaklaşık 80 kişiden oluşan ikinci grup, videoları izledi ve her video, göz hareketi başlamadan hemen önce kesildi. Katılımcılardan, videodaki kişinin hangi yöne bakacağını tahmin etmeleri istendi. Bilinçli göz hareketlerinde kararlarını daha hızlı veren katılımcılar, göz temasının arkasındaki niyeti algılayabildiklerini gösterdi.

Araştırmanın devamında yapılan iki ek deneyde, yaklaşık 70’er kişilik yeni gruplar, aynı videoları izledi. Bu kez katılımcıların göz hareketlerini ne kadar hızlı takip ettiği ölçüldü. Ancak şaşırtıcı bir şekilde, göz hareketinin istemli mi istemsiz mi olduğu bu takip hızını etkilemedi.

Bu bulgular, beynin göz hareketlerinin niyetini algılamasıyla fiziksel takibi farklı mekanizmalarla işlediğini düşündürüyor. Belki de niyeti anlama süreci, göz takibinden sonra başlıyor.

Araştırma ekibi, videoları detaylı analiz ederek, istemli göz hareketlerinden hemen önce göz çevresinde daha fazla mikro hareket olduğunu saptadı. Bu çok küçük farklar, insanların niyeti sezmesinde etkili olabilir.

Öte yandan, Ristic gelecekte daha hassas göz izleme teknolojileriyle deneyleri tekrarlayacaklarını ve göz niyetinin yalnızca yönünü değil, arkasındaki amacı da test edeceklerini belirtti.

Ekip ayrıca, nörogelişimsel bozukluklara sahip bireylerle benzer deneyler yapmayı planlıyor. Araştırma, bu bireylerin sosyal ipuçlarını algılamadaki farklılıklarının hangi aşamada ortaya çıktığını anlamaya katkı sunmayı hedefliyor.

Related Posts

Omega-3 sağlığımız için neden önemli, yeterince nasıl alabiliriz?

Omega-3 sağlığımız için çok önemli olmasına rağmen, ne olduğu, nereden alınabileceği ve neden bizim için iyi olduğu konusunda çok fazla kafa karışıklığı var.

Gökyüzünde yeni bir yabancı! Bu seferki daha hızlı…

Gökyüzü yine hareketli… Bilim insanları bu kez “normal dışı” bir ziyaretçiyi mercek altına aldı. Avrupa Uzay Ajansı’na (ESA) göre, A11pl3Z adı verilen gizemli bir gök cismi şu anda Güneş Sistemi’nden geçiyor.

500 bin kişilik bir medeniyet sulara gömüldü: Bilim insanları şimdi peşinde

Bir sabah uyandığınızda evinizin, mahallenizin hatta tüm ülkenizin okyanus tarafından yutulduğunu düşünün… Kulağa bilim kurgu gibi gelse de, bu sahne binlerce yıl önce gerçekten yaşandı.  Son bulgular, bu kayıp topraklarda bir zamanlar yarım milyondan fazla insanın yaşadığını gösteriyor.

Google’dan planlı eylem yeniliği: Gemini ile hayatınızı kolaylaştırın

Google I/O etkinliğinde tanıtılan birçok yeni özellik arasında öne çıkan “Planlı Eylemler”, Gemini’nin yeteneklerini bambaşka bir boyuta taşıyor. Bu özellik sayesinde kullanıcılar, Gemini’ye belirli saatlerde veya düzenli aralıklarla komut çalıştırma …

Ümraniye Belediyesi sporcusu Okan Aydoğan, Dünya Şampiyonası Milli Takım kadrosunda

Ümraniye Belediyesi Spor Kulübü’nün başarılı sporcusu Okan Aydoğan, 2025 UCI Dağ Bisikleti Eliminator (XCE) Dünya Şampiyonası için milli takım kadrosuna seçildi.

Televizyondan Youtube izleyenler dikkat! Canınız çok sıkılacak

Youtube’a gelecek olan yeni özelliğin detayları belli olmaya başladı. Özellikle Youtube’u televizyondan izleyenler dikkat.