Almanya’da firmaların ihracat beklentisi son 5 yılın en düşük seviyesine indi

Almanya’nın İhracat Beklentileri Nisanda Düştü

Almanya için nisan ayı ihracat beklentileri anket sonuçları, Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) tarafından açıklandı. Mart ayında eksi 2,3 puan olan Sanayi İhracat Beklenti Endeksi, nisanda 7,5 puan azalarak eksi 9,8’e geriledi. Bu durum, Kovid-19 salgınının küresel ticarette keskin bir düşüşe neden olduğu Mayıs 2020’den beri en düşük seviyesine ulaştı.

Ifo Anketler Merkezi Müdürü Klaus Wohlrabe, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “ABD ile yaşanan gümrük vergisi anlaşmazlığı ihracatta toparlanma umutlarını sekteye uğrattı.” ifadelerine yer verdi. Wohlrabe, bu belirsizliğin durumu daha da kötüleştirebileceğine dikkat çekti.

Ifo’ya göre, birçok ana sanayi sektöründe ihracatta düşüş bekleniyor. Trump’ın politikaları özellikle otomotiv sektöründe üreticilerin toparlanma umutlarını kırarken, Ifo, otomotiv sektöründe ihracatın bu yıl düşmesini bekliyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, 20 Ocak’ta başladığı başkanlık görevinin ardından 2 Nisan’da Avrupa Birliği’ne yönelik yüksek cezai gümrük vergilerini açıklaması, ticarette belirsizliği artırmıştı. Analistlere göre, Trump’ın korumacı politikaları, Almanya’nın ABD’ye yaptığı ihracat üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Almanya, ihracatının yaklaşık yüzde 10’unu ABD’ye gerçekleştiriyor.

Alman Ekonomisi ve Zorluklar

Tarife savaşları ve Trump’ın politikalarının küresel ticarete etkileriyle ilgili endişeler artarken, analistler, Alman ekonomisinin büyümesinde Trump’ın gümrük vergisi politikasını “özel bir risk” olarak görüyor. Almanya’nın imalat sektörüne büyük oranda bağımlı olması, üretimdeki zayıflık nedeniyle ekonominin kırılganlığını artırıyor.

Ülke ekonomisi, 2024’te bir önceki yıla göre yüzde 0,2 daraldı ve art arda ikinci yıl küçüldü. Almanya, rekabetin artması ve yapısal sorunlar nedeniyle ekonomik büyümesini frenliyor. Ülke, son iki yıldır büyüme gösteremeyen tek G7 ekonomisidir.

Alman hükümeti, ABD Başkanı Trump’ın politikalarının küresel ticaret gerginliklerine etkisiyle bu yıl için büyüme beklentisini yüzde 0’a düşürdü. Eğer Alman ekonomisi bu yıl büyümezse, üç yıldır art arda büyüme gösterememiş olacak.

Related Posts

Aydınlatma gideri kara delik oldu

Cadde ve sokak aydınlatması için 2021 ve 2023 yılları arasında ödenen tutar yüzde 675 arttı. 2021 yılında 3.8 milyar TL olan genel aydınlatma giderleri 2023’te ise 29.8 milyar TL’ye dayandı.

Marmaray ve Avrasya Tüneli depreme ne kadar dayanıklı? Açıklama geldi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün, Marmaray ve Avrasya Tüneli’nin gerçekleşebilecek en büyük depreme göre inşa edildiğini belirterek, “Sürücülerimizin, hem Marmaray hem Avrasya Tüneli’nin deprem açısından en yüksek güvenlikle dizayn ve imal edildiğini bilmeleri gerekir” dedi.

S&P Türkiye’nin kredi notunu açıkladı…

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu “BB-” olarak teyit etti.

Otomotiv pazarı 2025’e durgun başladı: Satışlar düştü, tahsilatlar zorlaştı

OSS Derneği’nin ilk çeyrek anketine göre, otomotiv satış sonrası pazarı yılın başında daralma yaşadı. Satışlar dolar bazında ortalama yüzde 2,57 gerilerken, sektör temsilcileri ikinci çeyrekten de toparlanma beklemiyor. Alım gücündeki düşüş ve tahsilat problemleri, yeni yatırımları frenliyor.

IMF’den ‘ticari uzlaşı’ çağrısı

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, belirsizliğin çok maliyetli olduğunu vurgulayarak, hızlı bir şekilde gerilimlerin çözülmesi ve ticaret politikalarında uzlaşılması çağrısında bulundu.

İstanbul’da kentsel dönüşümle yenilenen evlerde oturanlar geceyi güvenle geçirdi

Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından, İstanbul’da kentsel dönüşümle yenilenen konutlarda yaşayanlar, geceyi evlerinde güven ve huzur içinde geçirdiklerini ifade etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir