Adını doğduğu yerden aldı: Kahtalı Mıçe kimdir?

Kahtalı Mıçe, gerçek adıyla Mustafa Aslan, 1953 yılında Adıyaman’ın Kahta ilçesinde doğmuş olan Türk halk müziği sanatçısıdır. Adını, doğduğu yer olan Kahta’dan aldı. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde popüler olan Kahtalı Mıçe, yöresel şarkıları ve mizahi tarzıyla tanınır.

Kahtalı Mıçe, müziğe küçük yaşlarda başlamış ve memleketinin folklorik ezgilerini seslendirmeye önem vermiştir. Adıyaman’ın yerel müzik geleneğinden beslenen sanatçı, kendi şiveleri ve yöresel anlatım tarzıyla dikkat çekti.

Kahtalı’nın 1975 yılında evlendiği Hülya hanımdan 2 kız, 2 erkek 4 çocuğu var. ‘Aslan’ olan soyadını 5 yıl önce mahkeme kararıyla “Kahtalı” olarak değiştirdi.

57 yıllık sanat yaşamına 19 albüm sığdıran Mustafa Kahtalı, son röportajını 6 ay önce belgesel film yönetmeni Serkan Koç’a verdi. Hayatının dönüm noktalarını ve anılarını anlatan Kahtalı, “Bir sanatçı olarak toplumda yer yapmışsan, toplum seni bağrına basmışsa, onun kıymetini bileceksin. Tepeye gelmek kolay, önemli olan orada durmak” demişti.

Sanatçının albümleri ve yaptığı yıllar şöyle:

“Kara Gözlüm (1985), Gurbet Kuşu (1986), Dilek Dağı (1987), Dünden Bugüne Gazellerimiz (1988), Acı Günlerim (1989), Tanımaz Olaydım-Son Günlerde (1991), Böyle Olur mu-Nerdesin (1993), Şu Gurbetin Garibiyim (1995), Dön Babom-Çıkalım Nemrut Dağına (1996), Adaklar Ettim-Zelğo Can (1997), Damımıza Kar Yağdı (1999), Usta ile Çırak (2002), Tık Dedi (2003), Ben Adamı Gözlerinden Tanırım (Şiirler) (2003), Düğünümüz Şen Ola-Mıçe Babo (2006), Siz Gidin Biz Geloğ-Komşu Naile (2009), Bir Peru Gördüm-Edi Bese (2013), Yıllar Sensiz Geçiyor (2016), Tencere Dibin Kara (2023).”

(HABER MERKEZİ)

Related Posts

Filistin’de müzakereler çökmenin eşiğine geldi

İngiliz yayın kuruluşu BBC’ye konuşan Filistinli yetkililer, İsrail ile Hamas arasında Katar’ın başkenti Doha’da yürütülen müzakerelerin son durumuna ilişkin bilgi verdi. Filistinli yetkililer, müzakerelerin “çökmenin eşiğinde” olduğunu belirtti. Bir …

Terör örgütü PKK’nın silah bırakması dış basında! Kritik bir dönüm noktası: Etkileri Irak, Suriye ve İran’da hissedilecek

Uluslararası basın PKK’nın silah bırakmasını barışa doğru atılan kritik bir adım olarak değerlendirirken sürecin etkilerinin İran,Irak ve Suriye’de de hissedileceğini yazdı.

Şam’da Beşşar Esed rejiminin devrilmesinin ardından ilk tiyatro oyunu sahnelendi

Suriye’nin başkenti Şam’da Uzun süredir tiyatro faaliyetlerine kapalı olan Hamra Tiyatrosu’nda Beşşar Esed rejiminin devrilmesinin ardından ilk tiyatro oyunu izleyiciyle buluştu. Oyunculardan Ahed Dib, “Bu oyun, Esed rejiminin çöküşünden sonra halkın sesi olmayı başaran ilk çalışmalardan biri.” ifadelerini kulandı.

Ank-Ar Araştırma: İmamoğlu, Erdoğan’ın 15 puan üzerinde oy alıyor

Ank-Ar Araştırma: İmamoğlu, Erdoğan’ın 15 puan üzerinde oy alıyor

Bir yıldır kayıp çocuğun dedesinden itiraf: “İki kere arandım”

Sırbistan’ın Bor şehrine bağlı Banjsko Polje yerleşkesinde kaybolan genç kızın dedesi Çaslav Dragomirović, torunu Danka Ilić’in kayboluşuna dair sürdürülen soruşturmada önemli bilgiler paylaştı. Dragomirović, kızının Banjsko Polje’deki araziye …

Vatikan’da kritik ziyaret: Zelenski ile Papa görüştü

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa 14’üncü Leo ile bir araya geldi.