4 yıl sonra kabus geri döndü: ‘Marmara Denizi ölüm çığlığı atıyor’

Marmara Denizi’nde Müsilaj Zararı Devam Ediyor, Balıkçılar Mağdur Durumda

Marmara Denizi’nde 2021 yılında büyük zarara yol açan müsilaj sorunu tekrar gündemde. Mudanya ilçesinde denizi kaplayan müsilaj, balıkçıların ağlarına da zarar vererek balıkçıları mağdur ediyor.

Avlanmak için denize açılan balıkçıların teknelerine yapışan müsilaj, ağlarına zarar vermesi nedeniyle balıkçıların denizde avlanmasını engelliyor. Müsilajın neden olduğu ağ yırtılmaları sebebiyle balıkların Marmara Denizi’ne giriş yapamadığını ve palamut ile lüfer gibi balıkların Karadeniz’e doğru yöneldiğini belirten balıkçılar, endişelerini dile getiriyor.

‘DENİZE AĞ ATTIĞIMIZ AĞLARI GERİ ÇEKEMİYORUZ’

Marmara Denizi’nde 30 yıldır balık avlayan Ahmet Çetinkaya, müsilajın balıkçılığı olumsuz etkilediğini söyleyerek, “Sanayi atıkları ve Tirilye’den gelen kirlilik burada ciddi sorun. Müsilaj yüzünden denize attığımız ağları geri çekemiyoruz. Ağlarımız hasar görüyor, kopuyor. Müsilajın ağlarımıza verdiği zarar çok büyük. Müsilajla dolu ağları çekmek çok zor. Bu durum bizi maddi olarak da etkiliyor” dedi.

‘MARMARA DENİZİNDE ÖLÜM ÇIĞLIĞI YÜKSELİYOR’

Marmara Denizi’nde müsilajın balık çeşitliliğine zarar verdiğini vurgulayan Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Efsun Dindar, “Marmara Denizi artık ölüm çığlığı atıyor. Deniz altındaki canlıların oksijen seviyeleri ciddi şekilde düşüş gösteriyor. Müsilaj, denizin dibini saran örümcek ağı gibi hareket ediyor, canlıların oksijen almalarını engelliyor” şeklinde konuştu.

‘MÜSİLAJ ÇOK HIZLI OLUŞUYOR’

Marmara Denizi’nde atık su deşarjlarının ve nehirlerden gelen kirliliğin müsilaj oluşumunu hızlandırdığını belirten Dindar, “Son zamanlarda denizin yüzeyinde açıkça müsilaj oluşumunu gözlemliyoruz. Azot ve fosfor gibi kimyasallar, atık sularla birlikte denize taşınıyor. Bu kirlilik yükleri, müsilaj oluşumunu hızlandırıyor. İklim değişikliği de deniz suyu sıcaklıklarını etkileyerek doğal dengeleri bozuyor. Artık bu sorunların doğal olmadığını biliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Related Posts

İBB soruşturmasında yeni gelişme: Başsavcılık ihale dosyalarını istedi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İBB’ye yönelik yolsuzluk operasyonunda İSKİ, İSFALT ve KİPTAŞ’tan 31 Mart 2019’dan bu yana yapılan ihalelere ait dosyaları istedi.

Datça açıklarında 4,4 büyüklüğünde deprem

Ege Denizi Datça açıklarında saat 08.36’da 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

İBB’ye ikinci dalga soruşturması: 18 kişi tutuklandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yolsuzluk soruşturmasının ikinci dalgasında gözaltına alınan 52 kişiden 18’i tutuklandı. 34’u ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

CHP’nin ilk hedefi kasımda genel seçim sandığını getirtmek: ‘Yazın talebi yükselteceğiz’

CHP kurmayları, yaz boyunca sürecek mitinglerin ve imza kampanyasının, toplumda erken seçim beklentisini yükselteceğini belirtiyor. Parti, iktidarı kasım ayında bir erken seçime zorlamayı hedefliyor.

Pirinçte arsenik seviyesi arttı: Milyonlarca insan kanser riskiyle karşı karşıya

ABD’de yapılan araştırmada, iklim krizi nedeniyle pirinçte arsenik seviyesinin arttığı ve Asya’da milyonlarca insanın kanser riskiyle karşı karşıya kaldığı ortaya çıkarıldı.

Vatikan ilklerin peşinde: Tarihteki ilk Asyalı Papa seçilebilir

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis’in vefatının ardından yerine kimin geçeceği merak konusu. En güçlü adaylardan biri ise Asyalı bir din adamı. Filipinli Kardinal Luis Antonio Gokim Tagle, sosyal adalete olan bağlılığı nedeniyle “Asyalı Francis” olarak anılıyor. Tagle, seçilmesi halinde ilk Asyalı papa olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir